God mat på friluftsturen

Att laga mat utomhus när man är på vandring låter kanske motsägelsefullt. När man lagar mat på friluftsturen så har man ju ofta nämligen ytterst begränsade resurser att tillgå. Även om man har begränsade verktyg och resurser med sig, så är vi nog ändå många om trots allt upplever att maten nästan smakar bättre utomhus. Särskilt efter en lång vandring.

Krångligt att laga mat ute?

Självklart kan det vara krångligare att laga maten ute än inomhus i ett rymligt kök. I ett kök har man förhoppningsvis gott om avställningsytor när man lagar mat. Ett normalt kök har också mängder av verktyg men även skålar och tallrikar att tillgå. Oavsett om man är ute på trekking, bergsbestigning, kanottur eller vandring så vill man oftast begränsa packningen så mycket man bara kan. Eftersom man inte vill ha med sig mer packning än absolut nödvändigt så tvingas man per automatik att laga mat på ett mer spartanskt sätt.

Eftersom man troligen har ett begränsat antal verktyg och tallrikar med sig så gäller det att man planerar när man ska förbereda maten. För oss som är vana att spara på disken även där hemma så är detta endast en förlängning av dessa tankar om effektivitet och sparsamhet i matlagningen. Eftersom man kanske bara har med sig en upplaga av varje instrument i köket (exempelvis kniven) så gäller det så klart att man fördelar arbetsuppgifterna på ett smart sätt. Även om det kan vara något av en utmaning att laga maten ute i vildmarken så behöver man inte förstora upp problemet för mycket. Har man bara god planering så brukar det faktiskt inte bli så krångligt. Det gäller så klart att man bestämmer sig för vad man ska laga redan innan man ger sig ut på vandringen. Detta eftersom man behöver ha med sig rätt råvaror till matlagningen. Så klart får man inte heller underskatta vikten av att ha med sig rätt instrument och verktyg.

Hur tillagar man maten?

Många som campar eller går ut på vandring gillar att ha med sig ett sprit- eller gaskök. Denna typ av kök är ofta enkelt att ha med och är lätt att ha att göra med. Man kan lätt tända eld snabbt och smidigt och börja tillaga sin mat inom bara några sekunder. Om man vill köra riktigt gammaldags stil så kan man självklart även testa att tillaga maten över en öppen eld. Vi tycker att maten smakar allra bäst när den just tillagats över en klassisk lägereld. Dessutom är det väldigt mysigt att samla hela gruppen runt elden. Denna typ av eldstad ger så klart en helt annan känsla, och även värme jämfört med exempelvis ett spritkök. Nackdelen med den öppna elden är att den tar tid att göra upp.

Förbered råvarorna hemma

En nyckel till smidig matlagning utomhus är att förbereda så mycket av råvarorna man kan redan hemma. Då tänker exempelvis på att hacka upp grönsaker och lägga ner i påsar. Att stå ute i det fria och hacka saker kan nämligen vara tidskrävande och dessutom kännas allmänt osmidigt. Eftersom vi oftast inte har tillgång till exempelvis bänkar i arbetshöjd så är det smart att göra detta jobb hemma. Dessutom slipper vi släpa med oss skärbrädan ut.

Ta alltid med detta

Självklart behöver man någon typ av kärl att tillaga maten i. När själva måltiden ska ätas behöver man så klart tallrikar, bestick och även något att dricka ur. Om man inte räknar med att hitta dricksvatten under vandringens gång så gäller det att man tar med även det. Eftersom vatten är tungt att bära, så rekommenderar vi att man tar med sig våtservetter för att tvätta händerna. På så sätt slipper man hälla ut dyrbart vatten för att tvätta sig.

Sittunderlag är också så klart ett måste att ta med så att man slipper stå upp och äta. En extra tändare är också mycket bra att ha med sig. Oavsett om man lagar mat över öppen eld eller med stormkök så behöver man kunna tända elden på ett smidigt sätt. Glöm heller ej att ta med kryddor så att maten får lite smak.

Fler tips

Om man är en riktigt friluftsmänniska så kan vi rekommendera att man införskaffar matlagningsutrustning av hög kvalitet. Att betala lite extra för prylar som håller är något man vinner på i längden. Läs gärna på på nätet om vilka vilka tillverkare som har den bästa utrustningen. På Friluftstopplistan kan man exempelvis läsa om vilka stormkök, friluftsknivar och mattermosar med mera som är bäst i test just nu.

Läs gärna även på lite om att laga mat med stormkök innan du ger dig ut. Genom att ta till sig tips från proffsen så är sannolikheten högre att matlagningen går smidigare men även att maten blir god.

Läs gärna även på vad det gäller vilka recept som lämpar sig bäst för matlagning ute i det fria. Bara för att man lagar maten utomhus behöver inte betyda att den ska vara enkel, tråkig och smaklös. ICA har exempelvis några enkla men smakrika recept som vi kan rekommendera.