Äta hälsosammare

Att vara hälsosam och hålla sig smal betyder för de allra flesta tyvärr att man inte kan äta precis det man vill. Jag gillar exempelvis feta såser och även söta efterrätter, detta är dock något som jag märkt att jag får inta med måtta om jag inte snabbt ska börja lägga på mig extrakilon. För min del känner jag mig som allra mest tillfreds med mig själv när jag känner mig pigg och aktiv. I perioder där jag ätit mindre hälsosam mat har jag snabbt märkt av att det påverkar mitt mående negativt. Att äta ohälsosam mat som får mig att gå upp i vikt gör att jag blir tröttare och tappar energi. Jag har genom åren lärt mig några bra knep som jag använder för att se till att hålla min vikt på en för mig hälsosam nivå. Jag tänkte dela med mig av några av mina erfarenheter. Vissa av knepen fungerar säkert även för dig. Eftersom vi alla är olika så måste man dock ibland hitta sina helt egna knep som fungerar för sin egen livsstil. Genom att vi alla delar med oss av våra erfarenheter så tror jag att vi tillsammans kan lära varandra att hitta de tillvägagångsätt som fungerar allra bäst.

Regelbundna måltider

Alla blir vi då och då sugna på att äta något som kanske inte är det allra bästa för oss. Jag har själv ett sötsug som kan kicka in ibland. Det bästa knepet för mig att helt undvika att äta godis eller andra onyttigheter under dagen är att faktiskt ha regelbundna tider jag äter mina mål på varje dag. Genom att äta en bra frukost, lunch, mellanmål och middag så behöver jag inte gå och småäta mellan måltiderna. Jag har vant min kropp vid att jag äter dessa fyra måltider varje dag. Eftersom jag bestämt mig i förväg att det ska vara så här så vet både min mage och min hjärna vad som gäller. Att äta småsaker mellan måltiderna finns helt enkelt inte för mig.

Ät mindre portioner

Att bara planera regelbundna måltider räcker dock inte för alla. Jag har hört många säga att de trots uppstyrda måltider lätt lägger på sig lite i vikt vilket gör att de går över sin målvikt trots att de äter disciplinerat. När detta händer så ska man självklart inte ge upp sitt strikta schema och gå över till mer oplanerade måltider. Istället skulle jag vilja tipsa om att man testar att göra varje måltid lite mindre.

Många är rädda att de ska blir hungriga om de minskar på portionerna. Om man ser att man äter mindre vid varje måltid så ökar oron att man ska behöva ta till extraätande mellan måltiderna. Enligt min erfarenhet är denna oro dock överdriven. Även om portionen är lite mindre så mättar den ändå. Särskilt om man ger det lite tid att låta maten sjunka in. Ofta kan jag känna mig lite hungrig fortfarande när jag precis ätit och vara sugen på mer. Men väntar jag sedan tålmodig säg en tjugo till trettio minuter så känner jag oftast att mättnadskänslan sätter in.

Skippa sockret

Något av det bästa jag gjort för min hälsa är att skippa sockret. Visst, jag kan fuska ibland. Om någon bjuder på hemmagjord kaka eller man är ute på restaurang på helgen så kan jag absolut tänka mig att ta en efterrätt. Jag är därmed ingen absolutist på något sätt. Däremot försöker jag så gott det bara går att undvika socker till vardags. Genom att ta bort eller kraftigt minska sockerintaget så märker de flesta av oss av resultat ganska omgående.

Ett för stort sockerintag kan ha negativ effekt på vår hälsa. På kort sikt kan även sockret ha en negativ effekt på vår energi. Även om energin tillfälligt kan gå upp när man äter socker så kan den alltså totalt sett göra att man känner sig mindre energisk.

Lättaste sättet att går ner i vikt på

Det finns ett otroligt starkt samband mellan intag av socker och vår vikt. Generellt skulle man kunna förenkla så mycket att man kan säga att äter du mer socker så kommer du gå upp i vikt, och äter du mindre så kommer du gå ner (källa Livsmedelverket). På detta sätt är sockret en otroligt tacksam produkt att börja laborera med om man vill tappa vikt snabbt. Om man har ett relativt högt intag av socker så kan man oftast uppnå en snabbt viktminskning genom att helt skära bort socker i dieten.

Ett alternativ till socker är konstgjorda sötningsmedel. Dessa sockerfria sötningsmedel finns i allt från läsk till sötningsmedel som man lägger i kaffet. Personligen så gillar jag dock inte att använda allt för mycket sötningsmedel heller då jag känner att vi i dagsläget inte har full koll på vad dessa ämnen gör men kroppen över sikt. Men det är bara min personliga åsikt.

Dricka mer vatten

Detta är något av ett självklart tips för alla som använder sig av det. Samtidigt tål det att sägas igen. Jag tycker mig hela tiden träffa människor som kämpar med sin vikt som inte förstått betydelsen av att dricka mycket vatten. Det är nämligen så att att törst förvånansvärt ofta kan misstas för hunger. Genom att se till att man får i sig tillräckligt med vätska så minskar därmed risken att man kommer känna sig hungrig under dagen.

Om du känner dig hungrig trots att det inte var så länge sedan du åt så kan det vara en mycket bra idé att dricka ett stort glas vatten. Om man fortfarande är hungrig säg en halvtimme efter att man fyllt på med vatten så kan man ta sig ett mellanmål eller en måltid. Oftare än du tror kommer det dock visa sig att du vara törstig trots allt och att du känner en mättnadskänsla efter du druckit vatten.